10 причини да пиете чист сок от алое вера

в Блог.

С помощта на тези топ 10 причини да приемате сок от алое ще разберете защо си е спечелило  прозвището "растението чудо."
 

10 причини да пиете чист сок от алое вера

1. Спомага за добро храносмилане

Един здрав храносмилателен тракт гарантира, че хранителните вещества от храната, която ядем се абсорбират в кръвния поток. Налице са клинични доказателства, че чрез пиене на сок от алое вера червата поемат тези хранителни вещества по-ефективно, особено протеините. Ясно е също, че много други вещества се абсорбират много по-добре под негово влияние. Алое вера има и естествени почистващи способности.


2. Влияе благотворно върху червата

Алое Вера има чудесно благотворно действие върху моториката на червата, което води до по-гладко и ефективно транспортиране на съдържимото и до по-добра функция на стомашно-чревния тракт.


3. Балансира  имунната система

Една дълга верига захарид (полизахарид) е известна с това, че има ефект върху системата на цитокини – химическите  пратеници на имунната система, което е едно от веществата, идентифицирани в алое вера. Ето защо то може да балансира системата и има важна функция като имуно - модулатор. В САЩ захарта от алое вера е била извлечена и превърната в лекарство-стимулатор. Пиенето на 2 до 4 унции сок от алое вера редовно може да даде на имунната система подкрепата, от която се нуждае.
 

сок от алое вера от савио

4. Дава на тялото вещества, които не може да получи само от храната

Сокът от алое вера внася в организма всички важни съставки (често липсващи в дневното ни хранително меню), включително 19 от 20-те жизнено необходими аминокиселини и седем от осемте основни такива, които просто не могат да бъдат изградени в човешкия организъм. Така с помощта на тази натурална напитка тялото е в състояние да получи достатъчно вещества, за да могат сложните ензимни системи да работят наистина добре.

чист сок от алое

5. Чудесен източник на витамини

Сокът от алое вера съдържа голям брой витамини - дори следи от витамин В12 и много други, които рядко се срещат в растенията. Съдържа витамин В, витамин С, витамин Е, фолиева киселина и много други. Повечето от тези витамини не могат да се съхраняват в организма, така че се налага постоянно да ги попълваме  от храната и напитките, които приемаме.
 

5. Мощен източник на минерали

Някои от минералите, които откриваме в алое вера включват калций, натрий, калий, желязо, хром, магнезий, манган, мед и цинк. Това е така, защото растението се развива в почви, богати на тези минерали и неговите корени са в състояние да ги абсорбират и да ги предадат на нас в една достъпна форма. За това е важно да купувате чист сок от алое вера расло от почви, които не са допълнително химически обработвани – от органично земеделие.

7. Балансира чревната флора

Алое вера е естествен "балансьор" в много области, но никъде повече, отколкото във вътрешността на червата, където има силата да регулира различните бактерии и ферменти. Чистият сок от пулпата на алое вера намалява ферментацията в червата, както и патогенните бактерии, които могат да се натрупат при определени условия. Важно е да се отбележи, че при сокове от алое в които са смесени листата на растението и алоина (жълтата слузеста част на растението, намираща се между листото и животворната пулпа на алоето) могат да засилят проблемите в стомашно-чревния тракт, а не да ги решат!
 

снимка на алое вера

8. Ефекти върху опорно-двигателния апарат

Някои вещества в алоето, като салициловата киселина и растителните стероли са в състояние да релаксират мускулите и да поддържат ставите здрави, мобилни и гъвкави, естествено в комбинация с леки физически упражнения и опитимизиране на телесното тегло.


9. Увеличава активността на фибробластите

Фибробластите са специализирани клетки, намиращи се в кожата. Тяхната функция е да произвеждат влакнестата съединителна тъкан, като колаген и еластин. Тези влакна изграждат структурата на кожата и разбира се, я правят да изглежда жизнена, гладка и еластична.


10. Подмладяващ ефект върху кожата

Когато са произвеждат дълбоко в епидермиса, кожните клетки са доста големи и много жизнени, но с времето докато достигнат повърхността след 21 - 28 дни (при нормална кожа), те са сянка на предишната си същност и се трансформират в тънки люспи от кератин. Сокът от алое вера осигурява основната храна за поддържане на базалните клетки. Затова кожата остава здрава и е в състояние да изпълнява своите жизнени функции по-ефективно - както и да изглежда много, много по-добре!

Приеман ежедневно чистия сок от алое вера е най-добрата хранителна добавка, която имаме на разположение. Самостоятелно или смесен с друга напитка – сокът от алое вера позволява на тялото ни да функционира на 100%.


От Д-р Питър Атертън
Бакалавър по медицина , Бакалавър по хирургия, Кралски колеж по акушерство и гинекология, Научен сътрудник на Кралския колеж на общо - практикуващите лекари и член на Консултативния съвет.