Как да се отървем от акнето (метод от Аюрведа)

в Блог.

Забелязвали ли сте, че въпреки най-добрата почистваща козметика в банята и вашето желание да имате идеална външност, акнето все още има досадната тенденция да се появява по лицето ви?

Това е, защото, проблемът може да идва от вашата диета и начин на живот, подсказва  експертът по аюрведа Шранкхла Холечек. Фермата на семейството й в Индия вече дълги години доставя масла за престижни козметични марки и дори за кралското семейство.

Според Аюрведа, "мазилата, колкото и да са важни, са може би на последно място в решението на проблема", казва Холечек. "Справянето с акнето започва с промени в диетата, упражненията и нивата на стрес."

Тези проблеми и всички обриви се дължат на възпаление и така наречената „топлина в тялото”, свързана с питта. (Питта е един от трите аюрведически видове конституция на тялото; вие съответствате на един от тях, но всеки от другите може да се появи в живота ви, когато организмът ви страда от дисбаланс).

А кой е най-добрият начин да се справите с пъпките, според  5000 - годишната холистична наука? Успокояване на дисбаланса в тялото ви с балансиращи ритуали, храни и масла, които охлаждат вашата питта.

Ето няколко неща, които всеки би могъл да направи, за да премахне пъпките или да предотврати появата им:


1. Пийте топла вода с лимон сутрин. " Топлата вода с лимон задейства естествената детоксикираща функции на организма и помага да се отървете от токсините”, казва Холечек. "Това е широко известен здравословен ритуал, но повечето хора не знаят, че идва от Аюрведа."


2. Сутрин жабуркайте с масло и търкайте езика с четка за зъби. " Изплакването на устата с кокосово масло има невероятно детоксикиращо действие, тъй като помага да се изтеглят токсините от устата ви", казва Холечек. "През цялата нощ, езикът ви генерира доста токсично натрупване и е добре то да се отстрани. Поддържането на устата ви чиста подпомага цялостното ви здравословно състояние"


3. Добавете повече куркума и желязо в диетата си. "Те помагат в борбата с  възпаление на тялото и защитават от акнето", казва Холечек.


4. Спете много. "Ако не спите добре, вие сте по-склонни към акне," казва тя. "Вашата клетъчна обмяна се извършва най-ефективно, когато спите. Ако лишавате тялото си от сън, мъртвите клетки на кожата могат да се натрупват и акнето се появява.


 


5. Подобрете кръвната си циркулация с йога. "Аз силно препоръчвам да посрещате слънцето сутрин с йога, която засилва кръвообращението ви и детоксикира тялото ви отвътре", казва Холечек.


6. Яжте подходяща храна
Консумирайте повече естествено сладки храни и избягвайте пикантните ястия.

Напитки: сок от алое вера с щипка куркума сутрин, чай, направен от кимион, кориандър и семена от копър.
Яжте: храни като зеле, зелени салати, слънчогледови семки, манго, круши, сливи, и гъби.
Избягвайте: домати, чесън, кисели плодове, банани, фъстъци и пикантни храни, червено месо.
Пийте: много вода.

Холечек също така препоръчва парна баня на кожата с вода, в която са накиснати листа от мента, за да се отворят порите и се подобри кръвообръщението. Масажирайте лицето си със смес от алое вера и куркума, след което нанасяте маска, състояща се от глина, мед и розова вода.